http://www.knpresov.sk http://www.modratorysa.sk http://www.knbj.sk http://www.knl.sk http://www.knzm.sk http://www.trencianskanadacia.sk http://www.fondnr.sk http://www.revia.sk http://www.knb.sk
 ČLENOVIA ASOCIÁCIE

Komunitná nadácia Modrá Torysa, Lipany

Komunitná nadácia Zdravé mesto, Banská Bystrica a Zvolen

REVIA - Malokarpatská komunitná nadácia

ČO JE TO KOMUNITNÁ NADÁCIA?

Komunitné nadácie sú miestne alebo regionálne pôsobiace mimovládne neziskové organizácie. Fungujú ako sprostredkovateľ finančnej podpory od jednotlivcov, firiem a samospráv k dobrovoľným občianskym iniciatívam a neziskovým organizáciám, ktorým umožňujú efektívne využiť získané finančné prostriedky na rôznorodé spektrum verejne prospešných aktivít.

Komunitné nadácie nie sú úzko zamerané na určitú časť populácie, ale pomáhajú pri zvyšovaní kvality života v rôznych oblastiach, akými sú deti a mládež, sociálna oblasť, zlepšovanie prostredia, kultúra a vzdelávanie a pod. Pracujú s ľuďmi, ktorí radi pomáhajú iným a dobrovoľne prispievajú svojou prácou k rozvoju jednotlivých regiónov.

Komunitné nadácie podporujú pozitívne zmeny v komunite najmä zo súkromných zdrojov, z darov fyzických a právnických osôb. Komunitné nadácie ponúkajú darcom mnoho spôsobov, ako môžu darovať a zároveň napĺňať svoje vlastné predstavy o tom, ktoré potreby komunity sú najpálčivejšie, aj o tom, akým spôsobom sa bude jeho dar používať.

Prvá komunitná nadácia bola založená v USA v r. 1914. Dnes patria komunitné nadácie k najdynamickejšie sa rozvíjajúcim formám strategického darovania na svete.
Na Slovensku sa tento typ organizácie udomácnil v r. 1994. V súčasnosti u nás pracuje 12 komunitných nadácií, z ktorých 10 je členmi Asociácie komunitných nadácií Slovenska.

Aká je komunitná nadácia?

Nezávislá

komunitná nadácia je samostatná registrovaná mimovládna organizáciou, ktorá sa venuje neziskovým aktivitám v zmysle svojho štatútu a nepodlieha vplyvu vlády, samosprávy, darcov alebo iných organizácií
či inštitúcií.

Realizuje aktivity na geograficky ohraničenom území

komunitná nadácia si sama určí oblasť (mesto, región
a pod.), v ktorom chce pôsobiť.

Dobre pozná územie, na ktorom pracuje

prostredníctvom spolupráce s obyvateľmi mesta a/ alebo regiónu získava komunitná nadácia dôkladné vedomosti o problémoch komunity, o záujmoch ľudí v nej, o organizáciách a iniciatívach, ktoré na tomto území pracujú.

Zapája do svojich aktivít široké spektrum miestnych obyvateľov

komunitná nadácia do svojich aktivít zapája ľudí z rôznych sektorov spoločnosti, ktorí pracujú ako členovia správnej rady či poradných výborov, sú to aj aktívni darcovia, dobrovoľníci a grantisti nadácie.

Má ambície dlhodobo pracovať vo svojej komunite

komunitná nadácia pracuje na tom, aby vo svojej komunite pracovala dlhodobo. Toto chce dosiahnuť budovaním nadačného imania, výnosy ktorého budú použité
na podporu budúcich potrieb v komunite.

Používa inovatívne prístupy

komunitná nadácia neustále hľadá a skúša nové, inovatívne prístupy k riešeniu problémov svojej komunity. Podporuje kreativitu svojich dobrovoľníkov a vynachádza nové spôsoby spolupráce s darcami, inými neziskovými organizáciami, štátnymi inštitúciami a so širokou verejnosťou.

Pružná

komunitná nadácia ponúka rôzne druhy finančnej aj nefinančnej spolupráce, pracuje so všetkými typmi darcov a podporuje riešenie širokého spektra problémov v komunite.

Pracuje transparentne so získanými financiami

hospodárenie komunitnej nadácie je každoročne kontrolované nezávislým audítorom. Všetky príjmy a výdaje sú zverejnené vo výročnej správe.

NOVINKY

DOTAZNÍK O DAROVANÍ ZO ZÁVETU
V rámci kampane Dobročinný odkaz zhromažďuje Asociácia komunitných nadácií Slovenska informácie a mapuje názory verejnosti na darovanie zo závetu.

AKNS PLÁNOVANIE A ZASADNUTIE V KRÁLIKOCH
Vo štvrtok a piatok 14. a 15. júna 2012 sa uskutočnilo plánovacie stretnutie a zasadnutie AKNS v Králikoch pri Banskej Bystrici.

CELOSLOVENSKÉ STRETNUTIE MLADÝCH FILANTROPOV 2012 V TRENČÍNE
Od 18. do 19. mája 2012 sa v Trenčíne uskutočnilo každoročné celoslovenské stretnutie členov tímov Mladých filantropov, tentoraz pod taktovkou mladých filantropov Trenčianskej nadácie. Na stretnutí sa zúčastnili mladí dobrovoľníci z Prešova, Bardejova, Trenčína, Nitry a z Modry.

DEŇ KOMUNITNÝCH NADÁCIÍ 2012
Pri príležitosti Dňa komunitných nadácií pozvali slovenské komunitné nadácie obyvateľov svojich miest a regiónov na Dni otvorených dverí.

PROJEKTY NA POMOC DEŤOM
Desať projektov zameraných na pomoc deťom podporili RWE Gas Slovensko a Asociácia komunitných nadácii Slovenska. V rámci spoločného grantového programu pomáhajú ťažko chorým deťom a ich rodinám zmierniť následky chorôb a zlepšiť kvalitu ich života. Projekty získali podporu v celkovej výške 17 832 EUR.

KONFERENCIA O DAROVANÍ ZO ZÁVETU
29. novembra sa v Bratislave uskutočnila konferencia o darovaní zo závetu.

GRANTOVÝ PROGRAM NA POMOC DEŤOM
V novembri 2011 sa spoločnosť RWE Gas Slovensko stala novým partnerom AKNS. Traja členovia AKNS, komunitné nadácie v Bardejove, Banskej Bystrici a v Bratislave, otvorili pre celé územie Slovenska grantový program Na pomoc deťom. V programe bude prerozdelených 19 975 EUR.

AKNS NA 2. SLOVENSKO – ČESKEJ KONFERENCII O FUNDRAISINGU
Asociácia komunitných nadácií Slovenska prezentovala kampaň o darovaní zo závetu Dobročinný odkaz na 2. slovensko – českej konferencii o fundraisingu, ktorá sa konala od 12. do 14. októbra 2011 v Bratislave.

AKNS SA PREZENTOVALA NA KONFERENCII AKN ČR V PRAHE
Partnerská organizácia AKNS v Čechách, Asociace komunitních nadací České republiky (AKN ČR) organizovala 9. septembra 2011 v Prahe svoju výročnú konferenciu, tentokrát na tému Podpora občanských iniciativ v místních komunitách.

WWW.ZAVETY.SK - NOVÉ STRÁNKY O DAROVANÍ ZO ZÁVETU
Asociácia komunitných nadácií Slovenska spustila nové web stránky o darovaní zo závetu.

350 000 EUR PRE SLOVENSKÉ KOMUNITY V ROKU 2010
V roku 2010 podporilo osem členských komunitných nadácií, združených v AKNS, 465 rôznorodých projektov vo svojich komunitách sumou takmer 350 000 EUR.

AKNS PLÁNOVANIE A ZASADNUTIE V BARDEJOVE
V stredu a štvrtok 29. a 30. júna 2011 sa uskutočnilo plánovacie stretnutie a zasadnutie AKNS v Bardejove.

CELOSLOVENSKÉ STRETNUTIE MLADÝCH FILANTROPOV V BANSKEJ BYSTRICI
Od 17 do 19. júna 2011 sa v Banskej Bystrici uskutočnilo každoročné celoslovenské stretnutie členov tímov Mladých filantropov z Bratislavy, Prešova, Trenčína, Banskej Bystrice a z Nitry.

INŠPIRÁCIE A NOVÉ TRENDY PRE NAŠE KOMUNITNÉ NADÁCIE
V poľských Katowiciach sa 30. – 31. 5. 2011 zástupcovia 5 členov AKNS, slovenských komunitných nadácií, zúčastnili na 2. medzinárodnej konferencii Ako oživiť miestnu komunitu? Nové nástroje komunitných nadácií. Konferenciu organizoval V4 Community Foundation Maturity Program

AKNS NA CFC 2011 CONFERENCE: A WORLD OF OPPORTUNITY
Beata Hirt, riaditeľka KNZMBB a Katarína Minárová, koordinátorka AKNS, sa ako členky Transatlantic Community Foundation Network zúčastnili na konferencii kanadských komunitných nadácií.
 ČÍTAJ ĎALEJ

AKNS ZORGANIZOVALA DRUHÝ OKRÚHLY STÔL PRE ZÁSTUPCOV NADÁCIÍ S NOVÝM SPLNOMOCNENCOM PRE OBČIANSKU SPOLOČNOSŤ
AKNS pozvala zástupcov slovenských nadácií na stretnutie s Filipom Vagačom, novým slovenských Splnomocnencom pre občiansku spoločnosť, ktoré sa konalo 14. apríla 2011 v Pálffyho paláci v Bratislave.

STRETNUTIE AKNS A AKADEMIE ROZWOJU FILANTROPII V POLSCE
16. marca 2011 sa v Trenčíne uskutočnilo pravidelné stretnutie zástupcov AKNS s predstaviteľmi Akademie Rozwoju Filantropie (ARF) z Poľska.

ZASADNUTIE SPRÁVNEJ RADY WINGS V SAO PAULO
Od 20. do 24. februára 2011 sa uskutočnilo zasadnutie Správnej rady WINGS – Worldwide Initiative for Grantmaker Support v Sao Paulo v Brazílii, kde sa organizácia WINGS natrvalo usídlila koncom roka 2010.

AKNS MÁ NOVÉHO PREZIDENTA
V zmysle rotačného princípu voľby nového prezidenta AKNS bol na januárovom zasadnutí AKNS na túto funkciu zvolený Jozef Jarina, riaditeľ Komunitnej nadácie Bardejov.

OKRÚHLY STÔL - DISKUSIA, AKO ZLEPŠIŤ LEGISLATÍVU PRE NEZISKOVÉ ORGANIZÁCIE
V utorok 30. novembra zorganizovala AKNS diskusné stretnutie – okrúhly stôl so zástupcami nadácií, organizácií zaoberajúcich sa filantropiou, legislatívou pre neziskový sektor, či poskytovaním služieb a poradenstva pre tieto organizácie.

ARCHÍV NOVINIEK . . .

Asociácia komunitných nadácií Slovenska